2ο Εθνικό Εργαστήριο SEEMLA στο Βερολίνο
Στις 28 Μαρτίου 2017, στο Βερολίνο, ο Οργανισμός Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (FNR) διοργάνωσε το 2ο Εθνικό Εργαστήριο του, χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Η2020, έργου SEEMLA με θέμα «Οριακές Γαίες (ΟρΓ) στην Γερμανία: Αξιολόγηση, Εκμετάλλευση και Δυναμικό». Μια ομάδα τριάντα (30) συμμετεχόντων από τον δασικό και αγροτικό τομέα, από τον χώρο διατήρησης της φύσης, της έρευνας και της ανάπτυξης, από υπηρεσίες και από τον τομέα παροχής ενέργειας, με ενδιαφέρον στην θεματική των φυτειών μικρού περίτροπου χρόνου (SRC), ανέπτυξαν την προσέγγισή τους για την αειφόρο παραγωγή βιομάζας στις οριακές γαίες. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε ιδιαιτέρως, η οικονομική βιωσιμότητα αυτών των καλλιεργειών που φαίνεται να είναι αρκετά φτωχή. Ένας από τους συμμετέχοντες του κλάδου ενεργειακής ξυλείας διατύπωσε την άποψη ότι οι οριακές γαίες μπορούν να είναι κερδοφόρες μόνο με επιπλέον ενισχύσεις. Από την άλλη, υπήρχαν συμμετέχοντες που υποστήριξαν ότι η επιλογή των ειδών (ιτιά, λεύκη) θα μπορούσε να συνεισφέρει στην βελτίωση του δυναμικού των εκτάσεων αυτών, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και για την χορτώδη βιομάζα, όπως για τον μίσχανθο, το σίλφιον και τη σίδη ( Miscanthus, Silphium perfoliatum και Sida cordifolia).
Καλεσμένη ήταν και εταιρεία ενεργειακού εφοδιασμού Vattenfall που ήδη δραστηριοποιείται με φυτείες μικρού περίτροπου χρόνου σε 2.000 εκτάρια. Περεταίρω πληροφορίες δόθηκαν από παρουσιάσεις που έκαναν εταίροι του SEEMLA, όπως και ειδικοί του βιοενεργειακού τομέα.
Το πρόγραμμα SEEMLA, του οποίου το ακρωνύμιο σημαίνει «Αειφορική εκμετάλλευση βιομάζας για παραγωγή βιοενέργειας από οριακές γαίες στην Ευρώπη», στοχεύει στην αειφορική παραγωγή βιομάζας από οριακές γαίες που δεν είναι κατάλληλες για την παραγωγή τροφής ή ζωοτροφών. Γι’ αυτό επικεντρώνεται, για παράδειγμα, σε γαίες ιδιαίτερα υποβαθμισμένες, διαβρωμένες, εγκαταλελειμμένες, γαίες προς αποκατάσταση ή πρώην βιομηχανικές περιοχές. Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και συντονίζεται από τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (FNR). Οι εταίροι που συμμετέχουν προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουκρανία.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής χρήσης των οριακών γαιών σ’ εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο τέλος του έργου, το 2018, θα μπορούν να διατεθούν πληροφορίες για τις διαθέσιμες οριακές γαίες και την πιθανή σοδειά τους.