Δελτίο Τύπου 26, Ιαν 2016
Στα τέλη Ιανουαρίου, τέθηκε σ’ εφαρμογή στις Βρυξέλλες, το έργο αειφορικής εκμετάλλευσης βιομάζας για παραγωγή βιοενέργειας από οριακές γαίες, με το ακρωνύμιο SEEMLA. Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2018 και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία οκτώ εταίρων από την Γερμανία, την Ουκρανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτά τα τρία χρόνια, θα επικεντρωθούν στην αειφορική εκμετάλλευση βιομάζας για παραγωγή βιοενέργειας από οριακές γαίες, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής ή ζωοτροφών και η χρήση τους για βιοενέργεια δεν συνιστά περιβαλλοντική απειλή.
Ο ταχέως αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγής βιομάζας σε αρόσιμες γαίες, αποτελεί πράγματι ένα κεντρικό πρόβλημα των στρατηγικών για την βιο-οικονομία. Το SEEMLA σκοπεύει να υπερβεί αυτή την σύγκρουση, χρησιμοποιώντας περιοχές οριακών γαιών που είναι ευρέως διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρώτη πρόκληση του έργου SEEMLA είναι να καθορίσει τις ορθές πρακτικές και να βελτιστοποιήσει τις τυχόν υπάρχουσες, ώστε να γίνουν περισσότερο βιώσιμες, από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής πλευράς. Καινοτόμες στρατηγικές χρήσεων γης, θα εφαρμοστούν σε πιλοτικές επιφάνειες στη Γερμανία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.
Η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος είναι ισορροπημένα κατανεμημένη μεταξύ επιστημονικών και τεχνικών εταίρων, καθώς και μεταξύ εθνικών και περιφερειακών οργανισμών. Συγκροτείται από τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (Γερμανία), το Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Ερευνών (Γερμανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βρανδεμβούργου (Γερμανία), την Περιβαλλοντική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Legambiente Onlus (Ιταλία), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Βιοενεργειακών Καλλιεργειών και Ζαχαρότευτλων της Εθνικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών (Ουκρανία) και την Εταιρεία SALIX Energy (Ουκρανία).